środa, 3 maja 2017

Śniadanie idealne. Placki owsiano-bananowe z owocami. Proste, bez glutenu i cukru


Skoro święto, to i śniadanie wyjątkowe. To znaczy wyjatkowo smakuje i wyglada, ale tak naprawdę jest banalnie proste, tanie i szybkie. Niekoniecznie do jedzenia tylko od święta. Polecam, placki można dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam z mrożonymi wiśniami, ale można użyć dowolnych mrożonych lub świezych owoców albo np. kakao, tahini zamiast masła orzechowego albo wrzucić rozdrobnione orzechy. Zawsze wychodzą.

Po płatki, wanilię, 100% masło orzechowe (też z innych orzechów), wspaniały syrop klonowy i wieleinnych zdrowych pyszności zapraszam do fantastycznych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronie EKOGRAM.PL  
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona



Składniki na 9-10 placków:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki mielonej wanilii (opcja)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (lub oleju kokosowego) 
  • pół szklanki rozdrobnionych owoców (wiśnie, jagody, tuskawki) - mogą być mrożone, ale należy je rozmrozić, pokroić i w razie potrzeby pozbyć się nadmiaru soku.
  • syrop klonowy, roztopiona lub starta czekolada, owoce - co tam lubiy do dekoracji
Rozdrabniamy banany, dodajemy jajka, masło orzechowe i wanilię - miskujemy. W malakserze rozdrabniamy płatki (niekoniecznie na mąkę, mogą mieć dormę otrąb). Wsypujemy płatki do miski z jajami i reszta, mieszamy. Wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy z ciastem (możemy zostawić kilka sztuk do dekoracji). Zostawiamy na 10 minut. 
Na patelni do naleśników rozgrzewmy odrobinę (ok. pół łyżeczki) masła klarowanego. Rozprowadzamy pędzelkiem. Nakładamy łychą do zupy po ok. 3 placki. Trzymamy je na niewielkim ogniu 2-3 minut. Jesli na powierzchni placków zobaczymy bąbelki, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Z każdą porcją postepujemy tak samo. Placki się nie rozwalają przy przeprawcaniu, jeśli przestrzegamy tych reguł!
Układamy placki jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i owocami. Smacznego!







***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com



3 komentarze :