niedziela, 11 czerwca 2017

Śniadanie mistrzów: placek kokosowo-sernikowy z owocami. Bezzbożowy.

Dziś propozycja na bardzo pożywne i równie zdrowe słodkie śniadanie, które może funkcjonować rownież jako deser czy lunch do pracy/szkoły. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go zrobic również w wersji wytrawnej i włąściwie dowolnie modyfikować - zawsze wychodzi. Wszystko czego potrzebujemy to ser twarogowy (najlepiej ricotta, choć zwykły też się nada), jajka, trochę cukru (u mnie kokosowy), trochę mąki kokosowej i owoce. Przygotowanie zajmuje 5 minut, pieczenie 15 - ale możemy zrobić wieczorem, i zjeść rano lub zapakować do lunchboxa.

Składniki na małą foremkę:
  • 125 g sera ricotta (lub innego twarogowego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/3 łyżczki proszku do pieczenia (bez też wyjdzie, ale z proszkiem jest bardziej pulchny)
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego
  • owoce
  • 2 kostki czekolady gorzekiej(opcja)
Rozdzielamy białak od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miskujemy aż rozbijemy wszystkie grudki (w przypadku kokosowego trwa to moment, jeśli używacie innego cukru, można go najpierw zmielić na puder, zeby było szybciej). Dodajemy żółtka, proszek i ser, chwilę miskujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do poąłczenia się z resztą skłądnikó (już bez miksowania)
Masę wykłądamy na foremkę [wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem, chyba że jest silikonowa] i dekorujemy dowolnymi świeżymi lub mrożonymi owocami, na które ścieramy (lub kroimy w piórka) gorzką czekoladę.
Pieczymy w 180 stopniach ok. 15 minut-20 minut. Możemy polać dodatkowo ulubionym sosem lub posypać dodatkową garścią sieżych owoców, orzechów itp.
U mnie w 2 wersjach: z truskawkami i czekoladą (polany syropem z daktyli) oraz z bananami, borówkami, mango oraz czekoladą.






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

2 komentarze :

  1. Mała foremka, czyli w jakich wymiarach? czy jeśli zwielokrotnię przepis cisto ładnie się upiecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam w dwóch foremkach, jak widć na zdjęciu. Ale nie mam ich już. O ile pamiętam miały średnicę kilkunastu cm. Można zwiększyć ilość składników, ewentualnie wydłużając nieco czas pieczenia - np. do 30 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Pozdrawiam

      Usuń